Klitoris, her iki bacağı da kasık kemiğine dayanan üç boyutlu, kalkık bir Y şeklindedir. Her iki bacağın kaynaşması, aynı zamanda büyük ölçüde aşağı doğru kasık kemiğinin ortasında uzanan klitoral şaftı oluşturur. Bu şaftın sadece ucu dışarıdan görünen kısımdır. Bu klitoral uç, anatomik olarak penis başının eş değeridir. Bir dut şekline ve boyutuna sahiptir. Tıp dilinde ortak olarak “klitoris” denilmektedir.
İçerik
Klitoris Düzeltme Nedir?
Klitoris estetiği, kadın cinsel organının vulva sonunda yer alan klitorise yapılan bir cerrahi işlemdir. Klitoris, bir kadının cinsel haz aldığı noktanın kaynağıdır. Klitoris düzeltme işleminin amacı, formu bozulan klitorisin sahip normal haline gelmesini sağlamak ve his duygusunu artırmaktır.
Klitoris Düzeltme Ameliyatı Kimlere Yapılır?
Klitoris düzeltme, 18 yaşından büyüklere ve yetişkin kadınlara ve kendini daha iyi hissetmek isteyen yaşlı bireylerde yapılabilir.Nadir durumlarda çocuklarda da gerçekleştirilebilir. Ancak bu prosedür, ebeveynler ve cerrah ile kapsamlı bir konsültasyondan sonra gerçekleştirilir. Belirsiz (tipik olarak kadın veya erkek olmayan) cinsiyet durumlarında, genital organların rekonstrüktif cerrahisi sırasında koordine edilebilir.
Klitoris Düzeltme Neden Gereklidir?
Klitoris düzeltme, kadınlarda meydana gelen farklı durumları düzeltmek için tercih edilebilmektedir. Bu durumlar aşağıdakileri içerir:
Belirsiz cinsel organ: Bir bebeğin dış cinsel organlarının klasik olarak erkek veya kadın gibi görünmediği nadir bir genetik bozukluk durumudur. Genellikle doğumda veya kısa bir süre sonrasında ortaya çıkar. Ebeveynler, çocuklarını ameliyata karar verme aşamasında ve çocuklarını hangi cinsiyette yetiştirmek istediklerine karar vermeleri için danışmanlık hizmeti almalıdırlar.
Konjenital adrenal hiperplazi (KAH): Bu adrenal bozukluğun şiddetli formuna sahip kişilerde klitoris düzeltme ameliyatı gerekebilir. Bunun sebebi doğumda normal olmayan cinsel organ formunun görülmesidir.
Hermafroditizm: Bu durumdaki bir kadının yumurtalıkları vardır, ancak erkek gibi görünen dış cinsel organa da sahiptirler. Bu duruma konjenital adrenal hiperplazi sebebiyet verebilir.
Klitoris Düzeltmenin Faydaları Nelerdir?
Konjenital adrenal hiperplazisi, dişi yalancı hermafroditizmi ve belirsiz cinsel organı (kadın veya erkek değil) olan bebeklerde ve çocuklarda, klitoris düzeltme çocuğun sağlığı ve duygusal gelişimi için gerekli olabilir. Ebeveynler, yaşamı değiştiren bu tür ameliyat kararlarından önce danışmanlara ve doktorlara kapsamlı bir şekilde danışmalıdır.
Klitoral hipertrofisi ve konjenital adrenal hiperplazisi olan bazı kadın bireyler için uyarılma klitoral ağrı yaşayamaya sebebiyet verebilir. Klitoris düzeltme ameliyatı sayesinde cinsel aktivite sırasında ağrıyı önlenmiş olur.
Klitoris Düzeltmenin Riskleri Nelerdir?
Klitoris düzeltme, özellikle yetişkin kadınlarda estetiksel görünüş nedenleriyle düşünüldüğünde tartışmalı bir prosedürdür. Bazı doktorlar, altta yatan durum ağrıya neden olmuyorsa, sinir hissini kaybetme riskinin estetik görünüşten daha önemli olduğunu düşünmektedir.
Özellikle küçük çocuklarda yapılan ameliiyat vakalarında, klitoris düzeltmenin başarılarına ilişkin daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç olduğu görülmektedir.
Klitoris Düzeltmeden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Klitoris bölgesindeki güçlü kan dolaşımı sebebiyle, iyileşme süreci hızlı bir şekilde gerçekleşebilir, böylece hastalar uzun vadeli herhangi bir sosyal yaşantıdan kısıtlanma durumu ile uğraşmak zorunda kalmazlar. Şişlik ve kanamayı önlemek için operasyondan hemen sonra tüm genital bölge kompres uygulamalarla soğutulur. Klitoral başlığın düzeltilmesinden sonraki ilk günlerde yanma hissi ve hafif ağrı normal yan etkilerdir. Bu hafif yan etkiler kısa süre içinde, oluşmuş-olabilecek şişlik ve morluklar azalmış olacaktır.
Klitoral başlık düzeltildikten sonraki ikinci gün tekrar duş alabilirsiniz. Klitoris bölgesi ılık su ile dikkatlice yıkanmalıdır. Genel olarak operasyon sonrası bu süre içerisinde duş alırken pH nötr yıkama solüsyonları kullanmaya gayret gösterilmelidir. Sonraki dört ila altı hafta içinde dikişler kendiliğinden erir, böylece dikişlerin alınmasına gerek kalmaz.
Dikişler henüz güçlü baskılara dayanacak stabiliteye sahip olmadığından, ilk dört ila altı hafta boyunca cinsel aktiviteden kaçınmalıdır. Cinsel ilişkiye ek olarak, at binme, bisiklete binme veya koşu gibi sporlar da önerilmemektedir. Klitoral başlık düzeltildikten sonra bir süre saunaya gitmekten kaçınmalısınız. Alkol ve nikotin de iyileşme sürecini engelleyen faktörlerdendir. Yara iyileştiği için dikiş yerlerinde zaman zaman kaşıntı olabilir. Cinsel duyu bozuklukları genellikle klitoriste görülmez çünkü sinir uçları derinin üst tabakasında değil, kasık kemiğinin üzerindeki daha derin tabakalarda bulunur.
Klitorisin düzeltilmesi veya klitorisin boyutunun küçültülmesi, uzun yıllara dayanan deneyimle güvenli bir şekilde yönetilen uzmanlık alanımda düzenli bir operasyonun parçasıdır. Burada estetik-fonksiyonel arzuları olan kadınlar günümüzde az riskle bir değişim meydana getirebilmektedir. Prof.Dr. Deniz Ulaş uzun yıllara sahip deneyimi ve cerrahi başarısı ile hastalarıyla güven ilişkisini en üst seviyede tutmaktadır. Tedavi süreci ve operasyon kesinlikle gizli tutulmaktadır.