kadınlarda genital bölge anatomisi

Kadınların genital bölge anatomisi erkeklere nazaran daha karmaşık bir yapıdadır. Kadının sahip olduğu doğurganlık yeteneği beraberinde birçok özel yapıya sahiplik yapmaktadır. Kadın genital bölge anatomisi içerisinde farklı işlevlere sahip çok sayıda organ vardır. Kadın genital bölgesine hâkim olmak, olası bir problemde erken teşhis tedavide büyük kolaylık sağlamaktadır.

Kadın Dış Genital Organları

Dış kadın cinsiyet organları kabaca kasık bölgesi olarak adlandırılır. Kasık bölgesi şunları içerir:

  • Mons pubis (Kıllı bölge)
  • Büyük ve küçük dudaklar (Labia majora ve Labia minora)
  • Klitoris ( Bızır )
  • İdrar yolu açıklığı
  • Hazne çıklığı(Cinsel birleşmenin olduğu yer)

Kadın İç Genital Organları Nelerdir?

Kadının iç cinsel organları serviks, yumurtalıklar ve fallop tüpleri (tuba uterina), rahim ve vajinadır.

Kadın Cinsel Organlarının İşlevi Nedir?

Kadın Cinsel Organlarının İşlevi Nedir?

Dişi iç ve dış cinsel organları üreme, zevk ve hormon regülasyonunda önemli roller oynar. Dişi cinsiyet hücrelerinin (yumurta hücrelerinin) oluşumu olan oogenez, yumurtalıklarda gerçekleşir. Dişi cinsiyet hormonları olan östrojen ve progesteron da bu kısımda oluşur.

Her adet döngüsünde, bir yumurta genellikle iki yumurtalıktan birinde diğer yumurta hücrelerinden daha çok olgunlaşır ve yumurtalığın yüzeyine salınır. (yumurtlama). Fallop tüpü germ hücresini yakalar ve rahme doğru taşır. Bu sayede yumurta hücresine girmiş olan bir sperm ile döllenebilmektedir.

Döllenmiş olsun ya da olmasın yumurta hücresi, hormonların etkisi ile birlikte oluşan rahim yani uterus mukozasında yuva yapar. Döllenme denilen fertilizasyon gerçekleşmemiş ise adet döneminde kalınlaşan mukoza zarı, yumurta hücresi ile birlikte dışarı atılmaktadır. Fertilizasyon gerçekleşmiş ise doğum sırasında rahim(uterus), bebeği doğum kanalından ( serviks ,) dışarı itmek için kas kasılmalarını sağlayan bir organıdır.

Vajina oldukça esnek bir kas ve bağ dokusudur. Cinsel ilişki sırasında penisi içine alır. Yine doğum sırasında kanal görevi görür.

Büyük ve küçük labialar vajina girişini ve üretral çıkışı kaplar. İçeri giren yabancı cisimlere ve mikroplara karşı korurlar.

Cinsel uyarılma sırasında vajinal girişte olduğu gibi labia minoranın iç kısmında ve üretra çevresinde bulunan bezlerden de bir salgı salgılanır. Vajinayı nemlendirmek için kullanılır ve spermin yumurta hücresine giderken enerji kaynağı olarak ihtiyaç duyduğu glikozu içerir.

Klitoris labia minora tarafından oluşturulur. Sayısız sinir uçları ile kadınların cinsel uyarılma merkezidir. 

 Kadın Cinsel Organları Nerede Bulunur?

Dişi iç cinsiyet organları, yumurtalıklar, fallop tüpü (tuba uterina), uterus (uterus) ve vajina (vajina), mesane ve rektum arasındaki ürogenital diyaframın (pelvik tabanın ön kısmı) üzerindeki küçük pelviste yer alır. .

Vajina, önünde mesane ve üretrayı sınırlayan posterior, lateral ve anterior vajinal bir kubbe oluşturur. Üst sırt periton ve alt sırt rektumdur.

Kasık bölgesi veya vulva, kadın cinsel organlarının görünen dış kısmıdır. Mons pubis veya kasık höyüğü simfizin (kasık simfizi) önünde ve üzerindedir. Büyük dudaklar, uyluklar arasında derinin dolgun kıvrımları olarak uzanır, kasık yarığını çevreler ve perineye kadar uzanır.

Klitoris, labia minoranın ön ucu arasında yer alır. Klitorisin arkasından ve altından deri kıvrımları, labia majoranın içinde yer alan ve vajina girişini çevreleyen labia minoraya kadar uzanır.

Kadın Genital Organları Hangi Sorunlara Yol Açabilir?

Kadın Genital Organları Hangi Sorunlara Yol Açabilir?

Vulva kanseri ( vulvar karsinom ) genellikle labia majorayı, bazen labia minorayı ve nadiren klitorisi etkiler. Çoğunlukla derinin üst tabakalarının skuamöz hücreli karsinomudur. Risk faktörleri, herpes virüsleri, sifiliz patojenleri veya insan papilloma virüsleri (HPV) gibi genital bölgedeki bazı enfeksiyonları içerir. Vulva kanserinin en yaygın ve çoğu zaman tek semptomu dış genital bölgede şiddetli kaşıntıdır. Diğer semptomlar arasında ağrı, yanma, kaşıntı, kanlı akıntı veya bezeler bulunabilir.

Kadın iç genital organları çeşitli enfeksiyonlardan etkilenebilir. Örnekler vajinal pamukçuk (Candida), HPV enfeksiyonu, bakteriyel vajinoz, klamidya enfeksiyonu ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Kadın iç genital organları bölgesindeki kanser hastalıkları, örneğin yumurtalık ve fallop tüpü kanseri, rahim ve rahim ağzı kanseri ve vajinal kanserdir. Yaygın sağlık sorunları arasında ayrıca fallop tüpleri, yumurtalık kistleri, rahim fibroidleri ve endometriozis bulunur.

Kadın genital organları bölgesindeki tüm hastalıklardan kaynaklanabilecek belirtiler örneğin vajinal bölgede akıntının artması, yanma ve kaşıntıdır. Ağrılı, uzun süreli veya hiç olmayan adet kanaması, adetler arası kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı ve/veya karın ağrısı da kadın genital organlarda meydana gelen bir probleme işaret edebilir.

Adet Kanaması Hakkında Merak Edilenler

Vajinismus belirtileri