İstenmeyen ya da sağlık açısında riskli gebeliklerin sonlandırılması için yapılan operasyona kürtaj denmektedir. Ülkemizde kürtaj, yasalara göre yapılabilmektedir. Yasalar dışında yapılan tüm işlemler cinayet kapsamında girmekte ve hapis cezası ile sonuçlanmaktadır. Kürtaj işlemi sadece devam eden gebelikler için değil aynı zamanda düşük ile sonuçlanan gebelikler için de uygulanır. Esas itibari ile kürtaj rahmin içinin temizlenmesidir.
Yasalara göre devam eden gebeliklerde isteğe bağlı olarak 10 haftaya kadar operasyon yapılabilir. Ancak 10 haftadan sonra risk ortaya çıkmış ise bu durumlarda da müdahale edilebilir. Burada annenin sağlığı ön planda tutulmaktadır. Yine doğacak olan çocuğun gelecek nesillere etki edecek derecede sağlıksız doğma ihtimali de kürtaj için yeterli bir sebeptir.
İçerik
Kürtaj Ne Zaman Yapılabilir?
Kürtaj operasyonu sadece devam eden gebeliklerde yapılmaz. Düşük olması ve gebeliğin ilk zamanlarında ortaya çıkabilen sorunlardan dolayı gerekli bir işlem halini alır. Bebeğin kalbinin durması ya da anomali tespit edilmesi de kürtaj için ortaya çıkan nedenler arasında yer almaktadır. Annenin sağlığını tehlikeye atacak ve rahmin temizlenmesini gerektirecek durumlar operasyon için nedenler arasındadır. Bu hususların yanında birçok neden kürtajın yapılması için yeterlidir.
- Bebeğin anne karnında ölmesi
- Anne ve babanın isteği dışında hamilelik olması
- Yoğun şekilde gelen adet kanamaları
Bu durumlar 10 haftadan önceki dönemde ortaya çıkabilecek konulardır. 10 haftadan sonra kürtaj yaptırmak için nedenler ise şu şekilde sıralanabilir.
- Anne adayının sağlığında sorunların meydana gelmesi
- Bebeğin sağlık durumunun ciddi sorunlu olması
- Kromozom bozukluklarının tespit edilmesi
- Tecavüz sonucunda meydana gelen gebeliktir. Bu durum için mahkeme tarafından onay alınması gerekmektedir.
Kürtaj Uygulanırken Hangi Yöntemler Uygulanır?
Kürtaj küçük çaplı bir ameliyat olarak bilinmektedir. Bu operasyonu yaparken hastanın durumuna göre farklı yöntemler uygulanabilir. Genellikle uygulanan yöntem vakumdur. Operasyon kanül ile gerçekleştirilir. Küçük ince boru şeklinde olan kanül vakum ile birlikte kullanılır. Kanül ve enjektörler ile kurulan sistem, vakum yolu ile birlikte rahim içerisinden fetüsü çeker.
Kanül kolay ve az riskli bir müdahaledir. Hastanın daha az ağrı çekmesini sağlar. Genel anestezi uygulanabildiği gibi sınırlı uyuşturma de uygulanabilir. Genellikle herhangi bir handikap oluşmaz ise 10 dakika içerisinde sonlanır. Operasyon sırasında mutlaka steril ortam ve malzemeler olmalıdır. Her ne kadar kısa bir operasyon olsa da cerrahi bir operasyondur ve dikkatli olunması gerekmektedir.
Kürtaj Nasıl Yapılır?
Kürtaj basit bir operasyon olarak bilinmektedir. Kısa sürmesi ve hastanın erken taburcu edilmesi bunun nedenlerindendir. Operasyon sırasında hasta muayene alanına alınır ve vajina içerisi anti septikler ile temizlenir. Anestezi konusu hastanın isteğine bırakılmaktadır. Lokal ya da genel anestezi uygulanır.
Genel anestezi her operasyonda olduğu gibi uygulanır ve müdahale sonrasında hasta uyandırılır. Lokal anestezi de ise rahim ağzına ilaç yapılır ve operasyona başlanır. Gerekli malzemeler ile vakum yolu uygulanarak gebelik sonlandırılır. Yaklaşık 20 dakika hastanın dinlenmesi beklenir. Hasta bu süreçten sonra normal hayatına geri dönebilir. Herhangi bir komplikasyon oluşmaması halinde normal hayatına geri döner.
Kürtaj Sonrasında Dikkat Edilecekler
Kürtaj ufak bir operasyon olsa da cerrahi bir işlemdir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken konular bulunmaktadır. Operasyondan sonra ilk 2 hafta dikkatli olunması faydalı olacaktır. 2 haftalık takibin ardından bir sorun yok ise hasta hayatına kaldığı yerden devam edebilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken birkaç husus bulunmaktadır.
- İlaçların dikkatli kullanılması çok önemlidir. Özelikle antibiyotik kullanımına dikkat edilmelidir.
- Operasyondan sonra 4 saat içerisinde bulantı olabilir. Oluşmamış ise normal gıda düzenine geçilebilir.
- Yaklaşık 2 hafta boyunca küvet ve benzeri alanlarda banyo yapmaktan kaçınılması gereklidir. Bunun yanında duş alınabilir.
- 2 haftalık süre oldukça önemlidir. İltihap kapma ihtimaline karşı cinsel ilişkiden sakınmak en doğrusu olacaktır.
Kürtaj yapılması zorunlu olduğu kadar riskleri olan da operasyondur. Kanama, rahim delinmesi enfeksiyon gibi riskleri de beraberinde getirebilir. Bu nedenle operasyondan sonra ilk yedi gün içinde doktora gidilmesi gereklidir.
Kürtajdan sonra adet döngüsü sıkıntıya girebilir. Ancak bu geçici bir durumdur. 2 ile 3 ay içerisinde kendi döngüsüne girecektir. Kürtaj sonrasında hasta doğum kontrol ilaçlarına da başlayabilir. Başarılı bir operasyon yapılmış ise kişi yeniden gebe kalabilir. Tüm bu konular ve daha fazlası için Prof. Dr. Deniz Ulaş ile görüşülebilir ve bilgi alınabilir.