Hangi Durumlarda Kürtaja Başvurulur

Hangi Durumlarda Kürtaja Başvurulur?

Kadınların istenmeyen gebeliklerde ya da fiziksel anomalilerde kürtaja başvurması mümkündür.

Anne karnında bulunan fetüsün alınması ve gebeliğe son verilmesi kürtaj olarak tanımlanmaktadır. Bu kürtaj uygulamasının annenin hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Sürecin tam da bu nedenle uzman biri ekip tarafından yönlendirilmesi gerekmektedir. Kadının ve fetüsün alınma işleminin tıbbi prosedürlere uygun şekilde yerine getirilmesi gerekmektedir.

Kürtaj Operasyonunun Nedenleri Nelerdir?

Hangi durumlarda kürtaja başvurulur; kadınların kürtaj operasyonuna alınmadan önce evli olan kişilerin eşlerinden onay almaları talep edilmektedir. Bu aşamanın sonrasında operasyonun tüm boyutları ve riskleri ile hataya anlatılması söz konusu olacaktır.

  • Gebeliğin istenmemesi en sık karşılaşılan sorunların başında gelmektedir. Cinsel korunma yolları olmaksızın ilişkiye girilmesi durumunda istenmeyen gebelikler meydana gelebilmektedir.
  • Bebeğin kalp atışlarının durması durumunda gebeliğe son verilmesi gerekmektedir. Bu son verme adımına ilişkin herhangi biri gecikme söz konusu olursa anne karnında bulunan fetüsün anneyi zehirleyeceğini de unutmamak gerekmektedir.
  • Bebeğin herhangi bir genetik rahatsızlığa sahip olması durumunda kişilerin gebeliği sonlandırma hakları vardır. Gebeliğin belirli bir haftasının sonrasında genetik hastalıklara ilişkin testler yapılacaktır. Bunlardan birinin pozitif çıkması durumunda gebeliğe son verilmesi de söz konusu olabilmektedir.
  • Anne sağlığının gebeşliği devam ettirecek kadar iyi olmaması da bu duruma neden olmaktadır. Örneğin annenin gebelik sürecinde kanser olması ve kemoterapi almak için gebeliğe son verilmesi gerektiği durumlarda kürtaj uygulanabilmektedir.

Bu nedenler ile kürtaj uygulanabilmektedir. Kürtaj sonrasında kişilerin özellikle çok hızlı ve beklenmedik bir kanama ile karşılaşması durumunda zaman kaybetmeden doktorlarına başvurması gerekmektedir. Bu kanamanın kontrolsüz şekilde çok uzun süre devam etmesi durumunda aksaklıklar meydana gelebilmektedir. Doktorlar bu aşamada kanama önleyici ilaç tedavisine de başlayabilmektedir. Tabi ki kişilerin kullanmış oldukları diğer ilaçlar ve genel sağlık durumlarına ilişkin de kontroller yapılmaktadır. Özellikle kürtajın öncesinde kişilerin genel sağlıklarının bu operasyon için uygun olup olmadığını analiz etmek gerekir.

Yasal Sınır Nedir?

Hangi durumlarda kürtaja başvurulur; gerekçeleri kadar ne zaman uygulanacağına ilişkin de kişilerin bilgi sahibi olması gerekir. Kürtajın uygulanabilmesi için yasal sınır, 10 hafta olarak belirlenmiştir. Kişilerin 10 haftanın sonrasında herhangi bir şekilde kendi inisiyatifi ile sağlık gerekçeleri olmaksızın çocuğu aldırması yasal değildir. Kadınların bebeğin sağlığı ya da kendi sağlığı ile alakalı yaşadıkları sorunlarda ise bu yasal sürenin daha esnek hale geldiği de eklenmesi gereken hususlardandır. Uzmanlar sizi bu konularda ayrıca bilgilendirecektir. Gebeliğin sonlandırılmasının yasal sınırını kaçırmamak adına kadınların kendi bedenlerinde meydana gelen herhangi bir değişimi göz ardı etmemesi gerekmektedir.

İyileşme Süreci

Hangi durumlarda kürtaja başvurulur; iyileşme süreci de en az operasyon kadar büyük önem arz etmektedir. İyileşme sürecinde zaman zaman sancıların meydana gelmesi ve kanamaların olması normaldir. Fakat bu kanamanın çok şiddetli olması durumunda ise anında doktora başvurulması gerekmektedir.

Kürtaj olmanız yeniden gebe kalmanıza engel değildir. Kürtaj işlemi sonrasında sorunsuz bir biçimde yeniden gebe kalmak ve sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmek mümkündür. Bu konu hakkında endişe duymamalısınız. Kadınların gebelik sürecinin sonlandırılması konusunda uzman olan ekiplerden yardım alması gerekmektedir. Özellikle kürtaj sırasında içeride parça bırakılması ve unutulması durumunda anne sağlığı için büyük ölçüde sorunlar meydana gelebilmektedir. İyileşme sürecinde belirli bir süre cinsel hayattan da uzak durulması gerekmektedir. Ancak bu şekilde iyileşme sürecinin sorunsuz devam etmesi mümkün kılınabilmektedir.

Kürtajın Psikolojik Etkisi

Kürtajdan sonraki süreçte kadınların normalden daha hassas yapıda olacaklarını bilmelisiniz. Özellikle gebeliğin sonlandırılması nedeni ile hormon seviyelerinde de değişimler söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle günlük hayatınıza devam ederken en azından birkaç hafta boyunca bazı psikolojik instabilizasyonlar söz konusu olabilmektedir. Yanınızda bulunan kişilerin ve ailenizin bu konuda anlayışlı olması gerekmektedir. Kürtaj sonrasındaki iyileşme sürecinde fiziksel sağlığınıza dikkat ederken aynı zamanda psikolojik sağlığınıza da dikkat etmeniz gerekmektedir. Kürtajın psikolojik boyutunu da atlattıktan sonra hayatınıza sağlıklı bir biçimde devam edebilirsiniz. Ailenin ve arkadaşların desteği bu aşamada en büyük öneme sahip olan unsurlardandır.

Ankara Vajina Beyazlatma

Epizyotomi Nedir?